obey-robots.txt
Navigatie
» Start S et A
» Sagitta et Arcus
» Handboog Forum
» AVG & privacy
» Start-Plaats: Boog Schieten
» Fotogalerij
» Weblinks
» Downloads
» Artikelen
» Nieuws CategorieŽn
» Email adressen
» Event Calendar
» 3DRondes
» Contact
» Zoeken
Gebruikers Online
» Gasten online: 1

» Leden online: 0

» Totaal aantal leden: 106
» Nieuwste lid: ddejong
Laatst geziene leden
» Michieldeleeuw 1 dag
BoogSchieten Start Pages
Ad-Vertise.nl hoe werkt het? Registreer, selecteer "Advertenties Nederland" en maak een eigen tekst advertentie. Kies een ad formaat, pas de kleuren aan en plaats html code op je eigen website. Nu worden jouw advertenties vertoont op alle deelnemende websites die ůůk voor Advertenties Nederland hebben gekozen. Bekijk advertentie formaten.
Sponsoren
Archery Centre
Explano
Wessels Reclame
V-Archery
Dakota Bogensport
Niekolaas_aanhangers
Heeft jouw vereniging al een scheidsrechter?!
HandboogSportScheidsrechters zijn onmisbaar in de sport. Zij zorgen ervoor dat wedstrijden via de regels verlopen en dat de juiste procedures gevolgd worden. Ook de handboogsport heeft behoefte aan goedopgeleide scheidsrechters.
De NHB leidt scheidsrechters op, en wel op twee niveaus. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Bondsscheidsrechters en Verenigingscheidsrechters . Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen beide opleidingen? Dat lees je hier.

Bondsscheidsrechter (SR4)
Bondsscheidsrechters zijn al sinds mensenheugenis actief op de Nederlandse handboogbanen. Je herkent ze aan de rode scheidsrechterspolo’s van de NHB. Alle A-statuswedstrijden en Nederlandse Kampioenschappen, in alle disciplines, worden in goede banen geleid door deze groep scheidsrechters. De genoemde wedstrijden staan altijd onder leiding van één Hoofdscheidsrechter en, afhankelijk van het aantal wedstrijdbanen, kan hij/ zij geassisteerd worden door één of meerdere collega-scheidsrechters. De Hoofdscheidsrechter De Hoofdscheidsrechter is evenals zijn collega’s een Bondsscheidsrechter, maar heeft rondom een wedstrijd wat extra taken. Zo neemt hij/zij in de week voorafgaand aan een wedstrijd contact op met de organiserende vereniging en inventariseert of er bijzonderheden zijn aangaande de wedstrijd. Als er bijzonderheden te melden zijn, stelt de Hoofdscheidsrechter zijn collega-scheidsrechter hier persoonlijk van op de hoogte. Na afloop van de wedstrijd is de Hoofdscheidsrechter ook verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling van de wedstrijd. Er wordt een standaard wedstrijdformulier ingevuld, de Hoofdscheidsrechter schrijft een persoonlijke evaluatie van de wedstrijd en eventuele recordaanvragen of prestatiespeld-aanvragen worden op een daarvoor bestemd formulier genoteerd. Deze administratie wordt verstuurd naar de NHB. Scheidsrechtertaken Vóór aanvang van de wedstrijd controleren scheidsrechters of de banen veilig en reglementair zijn, controleren de uitrusting van de sporters, bewaken de voortgang van de wedstrijd, grijpen in bij (mogelijk) onveilige situaties en last but not least: zij beoordelen scores van geschoten pijlen.
Vergoeding Bondsscheidsrechters Voor het leiden van wedstrijden ontvangen Bondsscheidsrechter een kleine vergoeding en een dekkende onkostenvergoeding. Een gedeelte van deze kosten betaalt de NHB uit eigen middelen en  een gedeelte wordt doorbelast aan de organiserende vereniging.
Verenigingscheidsrechter (SR3)
Zoals gezegd zijn de Bondsscheidsrechters actief in het hoogste segment van de handboogwedstrijden; de A-statuswedstrijden en Nederlandse Kampioenschappen. Het gros van de wedstrijden wordt echter op een lager niveau geschoten. Denk hierbij aan interne clubcompetities, uitwisselingswedstrijden of wedstrijden uit de NHB Regiocompetitie Indoor & 25m1p. Ook bij dit soort wedstrijden staan veiligheid, sportiviteit en plezier natuurlijk hoog in het vaandel. Stuk voor stuk aspecten waar een scheidsrechter een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Speciaal voor wedstrijden uit dit segment is de NHB in 2013 gestart met de opleiding Verenigingscheidsrechter. Tijdens deze opleiding wordt aandacht besteed aan reglementartikelen die relevant zijn voor dit soort wedstrijden..
De opleiding Verenigingscheidsrechter is qua theorie dan ook minder zwaar dan de opleiding Bondsscheidsrechter. Meerwaarde voor verenigingen Het in huis hebben van een (Vereniging)scheidsrechter is voor handboogverenigingen in meerdere opzichten interessant:

op de eerste plaats draagt het natuurlijk bij aan de kwaliteit van de wedstrijd(en) die jouw vereniging organiseert. Veiligheid en een eerlijk verloop van de wedstrijd zijn gewaarborgd.
daarnaast is een prettige bijkomstigheid dat Verenigingscheidsrechters tevens bevoegd zijn om te assisteren tijdens A-statuswedstrijden. Organiseert jouw vereniging een A-statuswedstrijd, dan worden er zoals gezegd Bondsscheidsrechterskosten in rekening gebracht. Echter, ben je als vereniging in staat om een gecertificeerde Verenigingscheidsrechter in te zetten tijdens deze wedstrijd, dan wordt één Bondsscheidsrechter minder ingezet op jouw wedstrijd. Voor de dienstdoende Verenigingscheidsrechter worden geen kosten in rekening gebracht. De Verenigingscheidsrechter ontvangt dan ook geen vergoeding van de NHB. Verenigingscheidsrechters hebben niet de bevoegdheid om tijdens A-statuswedstrijden te fungeren als Hoofdscheidsrechter. Aan de specifieke taken van een Hoofdscheidsrechter wordt dan ook geen aandacht besteed tijdens de opleiding Verenigingscheidsrechter.
De Verenigingscheidsrechter neemt een deel van de taak over die nu bij de Wedstrijdleider ligt. Hiermee wordt de taak van de Wedstrijdleider ook vereenvoudigd.
De Verenigingsscheidsrechter wordt tevens door de Commissie Scheidsrechters op de hoogte gehouden van ontwikkeling en verandering in de regelgeving.
tot slot kunnen (Vereniging)scheidsrechters een belangrijke rol binnen jouw vereniging spelen, als het gaat om kennisoverdracht m.b.t. spelregels. Een (Vereniging)scheidsrechter kan bijvoorbeeld fungeren als de persoon die een jaarlijkse spelregelquiz op de vereniging organiseert, of de persoon die op de verenigingswebsite uitleg geeft over “De spelregel van de week”.   

Uit recent onderzoek (Top 10 ergernissen meting) is gebleken dat gebrekkige spelregelkennis van handboogsporters een belangrijke bron irritatie vormt tijdens wedstrijden. Hoe meer aandacht we binnen de vereniging weten te generen voor spelregels, hoe plezieriger de wedstrijden (op alle niveau’s) zullen verlopen. 
Rol van de Commissie Scheidsrechters
Scheidsrechters worden landelijk aangestuurd door de Commissie Scheidsrechters. De Commissie Scheidsrechters bestaat uit een delegatie van Bondsscheidsrechters die optreedt als belangenbehartiger. De commissieleden zorgen periodiek voor informatievoorziening richting het scheidsrechterskorps (met name over reglementen en wijzigingen hierin), maken scheidsrechtersplanningen voor A-statuswedstrijden, bespreken de ingekomen wedstrijdverslagen, organiseren de jaarlijkse bijscholingsdag voor Bondsscheidsrechters en fungeren te allen tijde als vraagbaak voor de scheidsrechters.
Geplande opleidingen eerste helft 2015

Zaterdag 14 maart: Verenigingscheidsrechter in Amsterdam (of omgeving)
Zaterdag 21 maart: Verenigingscheidsrechter in Eindhoven (of omgeving)
Zaterdag 11 + zondag 12 april: Bondsscheidsrechter in Rosmalen

Studiebelasting en inschrijving
Verenigingscheidsrechter De opleiding Verenigingscheidsrechter bestaat uit 4 onderdelen. 
1. Online Instaptoets Reglementen (15-60 minuten); 2. Workshop Reglementen (1 dag / 2 dagdelen); 3. Stage (3 stagewedstrijden); 4. Proeve van Bekwaamheid (wedstrijd)
Wil jij Verenigingscheidsrechter worden? Stap 1 op weg daar naar toe is het maken van de Instaptoets Reglementen. Rond je deze toets met succes af, dan kan je jezelf direct online inschrijven voor één van de Workshops Reglementen. Bondsscheidsrechter De opleiding Bondsscheidsrechter bestaat uit 3 onderdelen.  1. Theorie (2 dagen/ 4 dagdelen); 2. Stage (6 stagewedstrijden; 3 x Indoor, 3 x Outdoor); 3. Proeve van Bekwaamheid (wedstrijd)
Wil jij Bondsscheidsrechter worden? Schrijf je dan hier in!


Bron: NHB
» Samick op 28 jan 2015, 15:00
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Waardering
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.of registreer om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Contact Sagitta et Arcus:
A. Smit06-40211190
D. Brink06-14954075
sagittaetarcus@hotmail.com
Inloggen / Registreren
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Shoutbox
U moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

14 juni 2018, 11:38
Er worden vrijwilligers gezocht voor het onderhoud van de 3d baan. Dit ter voorkoming dat het steeds weer dezelfde mensen zijn die dit onderhoud al doen.

14 juni 2018, 11:33
Datum 2e masterclass training is vastgesteld op zaterdag 7 juli.

30 april 2018, 09:10
Datum 1e masterclass training vastgesteld op 26 mei.

26 april 2018, 21:53
Pit JŲcker (Dakota Bogensport) komt 4 masterclasses geven voor wedstrijdschutters
. Info bij Arnold of Don.

23 april 2018, 13:26
Er blijkt geen belangstelling voor binnen trainen op dinsdag- of woensdagmiddag. We houden het komende winter weer bij alleen zaterdagen. Maar eerst lekker lang outdoor! Smile