obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
Algemeen onderdeel, post hier als geen overeenkomend categorie te vinden is.
 Onderwerp afdrukken
Boogschieten voor meiden en meisjes: Achterpagina NRC
Don
Het enige wat ontbreekt, is een boogschietende Barbie

Pijl en boog

Meer meisjes schrijven zich in bij handboogverenigingen, speelgoedwinkels verkopen plots roze nerfbogen: is dit het Hunger Games-effect?

Door Martine Huijbregts

De tijd dat de meisjespagina’s van speelgoedfolders vol stonden met poppen, make-up en knutseldozen, lijkt nu echt voorbij. Speelgoedwinkels ruimen hun schappen langzaam maar zeker in voor iets wat voorheen alleen voor jongens bedoeld was: de pijl en boog.

Roze ‘nerfbogen’, Playmobilpoppetjes met pijlkokers. Het enige wat nog ontbreekt, is een Barbie als boogschutter. Paul Sikkema snapt de nieuwe hype wel. Hij richt zich met marktonderzoeksbureau Qrius op trends onder jongeren. „De laatste jaren is er op tal van plekken aandacht voor fantasy, waarin boogschieten vaak een grote rol speelt”, zegt Sikkema. „Speelgoedbedrijven spelen daar nu handig op in.”

De elven in The Hobbit, Merida in Disneyfilm Brave, superheld Oliver Queen in televisieserie Arrow: boogschieten is de laatste tijd inderdaad opmerkelijk vaak in beeld. Maar de koningin van het boogschieten is wel Katniss Everdeen, protagonist in de boeken- en filmserie The Hunger Games. Met haar stoere voorkomen is ze een van de grootste rolmodellen voor tienermeisjes van deze tijd. Geen wonder dat speelgoedwinkels ruimte vrijmaken voor pijlen en bogen: meisjes willen net als Katniss kunnen schieten.

En niet alleen met speelgoedbogen. In 2013 is het aantal leden bij handboogverenigingen met 4,5 procent gestegen. Paul ten Hag, algemeen directeur van de Nederlandse Handboog Bond: „Een opvallend groot deel daarvan bestaat uit meisjes.” Bij de 10.000 leden van de bond, waren in 2012 101 meisjes aspirant, in 2013 waren dat er 136. Bij de kadetten steeg het aantal meisjes in een jaar tijd van 204 naar 255.

Volgens Ten Hag komt dat vooral door het succes van The Hunger Games. „Sommigen denken dat het boogschieten op de Olympische Spelen in Londen achter de stijging zit. Maar dan zouden ook meer jongens zich moeten aanmelden.”

Een van die nieuwe leden is Anasuya Malgie (14). Zij heeft net haar derde les bij schuttersgilde St. Sebastiaen in Den Haag erop zitten. Ja, ze vindt The Hunger Games heel leuk. „Maar ik wilde al boogschieten voor ik die films had gezien. Ik blijk er best goed in te zijn.” Voor Anasuya is boogschieten vanwege een knieblessure bovendien een van de weinige sporten die ze mag doen.

Medelid Philine Kosman (13) is vandaag juist afwezig wegens een onlangs opgelopen knieblessure. Zij schiet sinds anderhalf jaar bij de vereniging, vertelt moeder Patricia Nieman. „Ze is klein, maar ook sterk. En heel fanatiek. Ze doet al mee met wedstrijden.”

Ute Haas (16) noemt Robin Hood haar grote boogheld. „Door die verhalen ben ik gaan boogschieten.” Inmiddels is ze al drie jaar lid van de Haagse vereniging. „Vriendinnen vinden het wel cool.” Zelf vindt Ute het vooral leuk om op de kermis haar kunsten te laten zien. „Mensen verwachten niet dat je als meisje goed kan schieten.”

Natuurlijk draagt het succes van The Hunger Games bij aan de beslissing van jonge meiden om te gaan boogschieten, zegt jeugdtrainer Henk Chervet. Toch denkt hij dat de uiteindelijke motivatie bij alle kinderen hetzelfde is: de magie van de boog. „De boog is de eerste machine die de mens heeft uitgevonden. Vreemd wel. Je kunt er iemand mee doden, maar het is ook een snaarinstrument.” Met een boog, zegt Chervet, treed je buiten je eigen reikwijdte. „Je kunt een doel dat veel verder weg staat plotseling raken.”

Bovendien: jongens zijn bij deze sport niet per definitie beter dan meisjes. Bij het jaarlijkse koningsschieten van St. Sebastiaen won de afgelopen keer voor het eerst een vrouw. Chervet: „Als je techniek goed is, maakt het niet uit of je een jongen of een meisje bent.” Juist in die gelijkheid, gecombineerd met een soort oergevoel om een pijl af te schieten, ligt volgens Chervet de grote aantrekkingskracht van het boogschieten.

Voor meisjes die het echte boogschieten wat te heftig vinden, zijn er nu dus talloze speelgoedalternatieven. Grappig wel, vindt Paul Sikkema: „Vroeger hoorden de pijl en boog bij cowboys en indianen. Nu is er een fantasythema omheen gebouwd.” En het werkt, denkt Sikkema. „Pijl en boog valt waarschijnlijk beter bij ouders dan speelgoedgeweren.”

Helemaal onherkenbaar zullen de meisjespagina’s in speelgoedfolders voorlopig nog niet worden. De meeste bogen zijn, zoals het overgrote deel van het meisjesspeelgoed, knalroze.

Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van woensdag 4 juni 2014 op pagina 20


Lefties shoot right!
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Boogschieten voor meiden en meisjes: Achterpagina NRC', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Japans boogschieten - wat foto's Algemeen : 1 16 feb 2017
Stel jezelf voor ! Algemeen : 7 03 apr 2015
[Update] Planning voor de klus zaterdagen in 2015 Algemeen : 2 16 feb 2015
28 uur non-stop voor KiKa Algemeen : 1 22 dec 2014
Regionale PR voor demo Byron Ferguson Algemeen : 2 16 aug 2014