obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
Algemeen onderdeel, post hier als geen overeenkomend categorie te vinden is.
 Onderwerp afdrukken
Pijl en boog basis van de mensheid, sinds meer dan 70.000 jaar?
Don
We lezen in allerlei boeken over boogschieten dat pijl en boog 'al' 20.000 jaar bestaan en dat het een belangrijk jachtwapen was. Recent archeologisch onderzoek wijst erop dat pijl en boog al meer dan 70.000 jaar bestaan. De NRC berichtte er op 9 november 2012 over en een kopietje van dat krantenartikel hangt hieronder.

In een Zuid-Afrikaanse grot zijn micro-vuursteentjes van meer dan 70.000 jaar geleden gevonden, van een type dat in andere omstandigheden steeds als pijlpunt werd gebruikt. Het lijkt er dus sterk op dat pijl en boog toen al ingeburgerd waren. Helemaal zeker is dat niet, omdat er geen houten delen bewaard zijn gebleven. Het zou dus ook kunnen, dat het ging om pijlen die met een werpstok werden geworpen--die veronderstelling zou een echte historische boogschutter eens moeten onderzoeken: zijn zulke kleine pijlpunten effectieve jachtwapens op een (naar ik denk toch wat zwaarder uitgevoerde) werpstok-pijl?

Ook interessant in het artikel in de krant is dat er gespeculeerd wordt over de sociale gevolgen van pijl en boog. Dan gaat het niet over jagen met pijl en boog, maar over het wapen in de strijd tussen mensen. In 'edele wilden' geloven we allang niet meer, dus dat primitieve mensachtigen met elkaar vochten, is te verwachten. Zolang dat met knuppels en speren gebeurde, moeten dat man-tegen-man gevechten geweest zijn en dan tel je simpelweg het aantal strijders om te weten wie de winnaar zou worden. Maar met pijl en boog wordt verdedigen van afstand gemakkelijker, aanvallen moeilijker en dat zou dan weer tot meer samenwerking geleid kunnen hebben. Pijl en boog dus als eerste 'peace makers'?

En de speculaties gaan nog veel verder, want grootschalige samenwerking zou nodig zijn geweest om 'out of Africa' te komen en de mensheid de gelegenheid te geven de wereld te veroveren. Dus pijl en boog als de basis voor de mensheid als wereldwijde soort? Dan mogen we onze bogen wel met nog meer respect bekijken!
Don voegde bij, bestand:
nrc_20121109_1_010_article4.pdf [451.44KB / 615 Downloads]

Gewijzigd door Don op 10 november 2012, 14:18


Lefties shoot right!
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Pijl en boog basis van de mensheid, sinds meer dan 70.000 jaar?', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Camera op pijl Algemeen : 2 22 mrt 2017
1e training na bijna een jaar afwezigheid Afdeling mannen : 3 10 aug 2015
Indoorwedstrijd Enschede: twee man die meer willen Afdeling mannen : 2 13 dec 2014
Pijl in muur. Algemeen : 2 30 jan 2011